Deze maand staat er een mooi artikel over ons netwerk in Bedrijvig Oss. Download hier de PDF!

Ondernemer zijn? joost mag het weten!

Drie jaar geleden werden twee Osse ondernemersnetwerken samengesmolten tot joost netwerkt. Het netwerk telt inmiddels 88 leden en is uitgegroeid tot één grote bedrijvige kruisbestuiving. “We combineren het aangename met het nuttige.”

Het is maandagavond. Bedrijvig Oss schuift aan bij de bestuursvergadering en gooit meteen een vraag in de groep: wat is er eigenlijk zo leuk aan ondernemer zijn? “De vrijheid om te doen wat ik zelf wil”, zegt Monique van Helden. Sanne Verheij kan nu haar creativiteit kwijt: “Waar ik voorheen werkte, lukte me dat niet.” En Eric Vergeer geeft aan dat er ‘niets mooier en uitdagender’ is dan ondernemer zijn.

Vast in eigen stramien
“Toch zit je als ondernemer vaak vast in je eigen stramien”, vervolgt Eric. “Dan is het verfrissend om andere ondernemers te spreken. Bij joost kom je er bijvoorbeeld snel achter dat er veel handigere manieren zijn om je administratie bij te houden dan Excel. Een gesprek met een andere ondernemer, van schilder tot advocaat, levert je altijd iets op.” Sanne vult aan: “De witte muren van je kantoor geven je altijd gelijk. Als je binnen blijft zitten, dan is er niemand die je vertelt wat er handiger en beter kan.”

Leuk én wijs
Er zijn veel beroepen vertegenwoordigd in joost. Dit netwerk is er dan ook op gericht om ‘jonge’ en ‘oude’ ondernemers met elkaar te verenigen. “Maar we zijn geen netwerk dat alleen maar borrels organiseert”, benadrukt Sanne. “Ons doel is de ondernemende groei in de regio bevorderen. Daarom organiseren we leerzame en inspirerende bijeenkomsten. De leden moeten het gezellig hebben én er wijzer van worden.” Monique: “Joost is een netwerk waar je je meteen op je gemak voelt. We hebben ooit een spreker gehad die een heel persoonlijke vraag stelde. Iemand in het publiek werd emotioneel. Daar ging iedereen heel erg begripvol mee om. Dat typeert joost.”

Kijkje in andere keuken
joost nodigt regelmatig sprekers uit en organiseert ieder jaar een bedrijfsbezoek én een outdoor evenement. Zo waren de leden vorig jaar op visite bij een champignonkwekerij. Sanne: “Aansluitend zijn we naar een bierbrouwerij geweest. Zo combineren we het aangename met het nuttige.”

Joost… groeit
joost is een samensmelting van Jonge Bedrijven Sociëteit (JBS) en OBK. Beide netwerken hadden te maken met een dalend ledenaantal. Bovendien verschilden ze nauwelijks van elkaar. Een fusie was dan ook een logische stap.

Drie jaar na de fusie is joost ambitieuzer dan ooit. “Hoe groter we worden, hoe meer we kunnen besteden aan sprekers en activiteiten”, zegt Eric. “En groei betekent ook dat je met nieuwe gesprekspartners in aanraking komt. Delen is vermenigvuldigen.”

Ook grote bedrijven zijn welkom, benadrukt Monique: “We zijn zeker niet alleen een zzp-club. Ons netwerk heeft een frisse kijk op traditionele bedrijfsvoering, waar ook grote bedrijven veel van kunnen leren. En andersom natuurlijk ook.” Sanne: “Om even aan te geven: we schrijven joost altijd zonder hoofdletter, omdat elk bedrijf bij ons gelijk is.”