Drie vragen aan Freddy van Eerd 

 

1. Hoe ben je je bedrijf begonnen?

Het was 2012 en ik had verschillende uitvaarten meegemaakt, waaronder die van mijn vader en mijn echtgenoot. Bij die eerste had ik sterk het idee dat dat beter moest kunnen.

Ik volgde vervolgens de opleiding tot uitvaartbegeleider in Zwolle. Daar leerde ik vooral wat er allemaal kon en mocht, namelijk bijna alles. Omdat veel bedrijven vastzitten aan afspraken met derden, bieden ze lang niet alle mogelijkheden aan.

2. Wat maakt jouw bedrijf bijzonder?

Tempus is het Latijnse woord voor tijd. Ik neem de tijd voor afscheid en laat nabestaanden zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van opbaren, kisten, rouwvervoer en vormen van afscheid nemen. Ik zit aan geen enkel bedrijf vast en kan dus wél alle mogelijkheden aanbieden. Daarbij kijk ik naar wat er bij welke familie past.

Verder neem ik de familie mee in het regelen van het afscheid. Oók de jonge kinderen of kleinkinderen. We doen het met z'n allen. Dat is belangrijk voor een goed begin van de rouwverwerking. Bij een naderend overlijden ga ik al eerder in gesprek met de familie, zodat die zich rondom het overlijden kan richten op het afscheid en niet op allerlei randzaken.

3. Wat is mooi aan jouw werk, en wat is uitdagend?

Het is het mooiste vak op aarde. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad dat ik geswitcht ben van onderwijs naar uitvaart. Het ondernemen kwam daar automatisch bij. Dat heb ik wel moeten leren. Ik deed liever alles voor niks en vond het lastig om geld te vragen voor mijn diensten. Bij Starters Succes leerde ik begrijpen dat mijn diensten dusdanig de moeite waard zijn, dat ik daar met recht geld voor kan vragen.

De blijvende uitdaging van dit vak is dat je steeds weer blanco een opdracht ingaat. Het is het mooiste als de nabestaanden achteraf zeggen: ‘Dat was speciaal, zeg!’ Of de uitvaart nu groots en meeslepend, of juist klein, sober en intiem was.

Naam:

Freddy van Eerd

Naam bedrijf:

Tempus Uitvaartzorg

Soort bedrijf:

Uitvaartbegeleiding